Гаспра (АР Крим)

Гаспра (АР Крим)
Ластівчине гніздо
Алупкінське шосе 9

Ластівчи́не гніздо́ — пам’ятка архітектури та історії, розташована на 40-метровій скелі Ай-Тодорського мису в смт Гаспра. Будова нагадує середньовічний лицарський замок. Ластівчине гніздо є своєрідною емблемою Південного берега Криму.

В російсько-турецьку війну 1877–1878 років на лікування в Крим приїхав поранений генерал, для нього на місці майбутньої фортеці було споруджено дерев’яний будиночок. Перший власник назвав це місце «замком любові».

Свій нинішній вигляд «Ластівчине гніздо» отримало завдяки нафтовому промисловцеві, баронові Штейнгелю. Він придбав на скелі Аврори дачну ділянку і вирішив побудувати там романтичний замок, що нагадує середньовічні споруди на берегах Рейну. Проект нового будинку було замовлено інженерові та скульпторові Леоніду Шервуду. Вже 1912 року на тісному майданчику Лимен-бурун стояв оригінальний готичний замок. Задумана архітектором ступінчаста композиція виходила з малих розмірів ділянки. Будівля 12-метрової висоти розташовувалася на фундаменті 10 на 20 метрів. Внутрішній устрій мав такий вигляд: передпокій, вітальня, сходи і дві спальні послідовно розташовувалися в двоповерховій башті, яка підносилася над скелею, поряд, на краю на шматочку землі, що залишився, був сад.

1927 року «Ластівчине гніздо» майже загинуло під час сильного землетрусу. Частина опорної скелі обвалилася в море, і оглядовий майданчик нависнув над прірвою. Сама будівля майже не постраждала, якщо не рахувати зірваних шпилів і відірваного шматка скелі під нижнім балконом. Проте в стінах з’явилися тріщини, тому стан палацу визнали аварійним, закривши доступ у нього на невизначений термін.

У 1930-ті роки тут перебував читальний зал місцевого Будинку відпочинку, але незабаром приміщення визнали аварійним і закрили. Пропозицій щодо техніки безпрецедентного і абсолютно необхідного ремонту надійшло багато. Тільки у 1967-68 роках, через сорок років після землетрусу, був виконаний цей ремонт. Керував операцією архітектор Іраклій Татієв. Збільшена у висоту вежа знайшла декоративність завдяки чотирьом шпилям. Правильний архітектурний прийом порушив смутне зростання об’ємів, зробивши акцент на крайню частину палацу. Після реконструкції тут розташовується ресторан. З часом біля готичних стін розрісся стихійний ринок сувенірів.

У 2013 році в плиті-фундаменті виявили тріщини, і восени відвідування призупинили для проведення проектних робіт з реконструкції – зміцненню скелі.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


5 − = два

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>